AMAVET „lietal“ v Lotyšsku

25.06.2014 10:44

 

 

 

V dňoch 20.-22.06.2014 sa vo VeinEde v Lotyšsku uskutočnil ďalší seriál Svetového pohára v raketovom modelárstve. Aj členovia krúžku raketových modelárov pri Amavet klube č. 808 „ merali“ cestu dlhú 2300 km aby si vyskúšali svoje modelárske schopnosti z účastníkmi zo 6 krajín. Okrem domácich pretekárov sa súťaže súčastnili aj modelári z Litvy, Bieloruska, Estónska, Nemecka a Slovenska. Farby Slovenska hájili p. Jozef Jaššo st. a Mgr. Janka Kajanová. Škoda, že termín súťaže bol v čase, kedy ešte deti „zbierali“ posledné dobré známky v škole a preto memohli na súťaž vycestovať. Slováci vyrazili na dlhú cestu už vo štvrtok poobede, keďže v piatok večer sa už odovzdávali makety v kat. S7 na statické bodovanie. Po náročnej ceste nás privítala riaditeľka súťaže p. Vaira Budaja a promptne nás ubytovala (bývali sme v školskom internáte) hoci po chdbách sa ešte tmolili poslední študenti. Škoda, že rovnako skvelé ako bolo ubytovanie, nebolo počasie. Menilo sa naozaj z minúty na minútu a okrem snehu sma tam zažili snáď všetko. A tomu zodpovedali aj výsledky v prvej kateórii S4A. Bezpečnostný komisár (RSO) snaď toľko núl ešte nikdy nenadelil. Až v nedeľu sa obloha trochu ukludnila a usmialo sa na nás aj zubaté slniečko. To už sa lietala kat. S8E/P a kat. S7.

Aj keď sa nám v „klasike“ nie veľmi darilo Jozef Jaššo st. nakoniec získal 3. m v kat. S4A a J. Kajanová 3.m. V kat. S7. Nakoniec to bola spomedzi súťažiacich vo všetkých kategóriách jediná žena na stupni víťazov.

Po slávnostnom vyhlásení výsledkov a ukončení súťaže sme sa opäť - tentokrát uzimení, premoknutí, vyfúkaní vetrom ale spokojní vybrali na cestu späť. Strávili sme nádherný víkend s priateľmi modelármi, mohli sme vidieť ako napredujú vo vývoji nových modelov, technológií a modelárskych materiálov. Ako sa im darí v práci s mládežou a či a ako sa pripravujú na nadchádzajúce MS v Bulharsku.

Účasť na Svetovom pohári sme zrealizovali s finančnou podporou MŠ-SR , s podporou mesta Partizánske.

Ďakujeme aj všetkým priateľom a fanúšikom tohto krásneho športu, ktorí prispeli radou a akoukoľvek inou pomocou.  

 

 

Text a foto: Mgr. Kajanová J.

Späť